Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprawdzone przepisy
#1
Podzielcie się proszę sprawdzonymi przepisami na wasze ulubione potrawy.
Odpowiedz
#2
Ja bardzo lubię piec tartę na słodko. Poniżej przepis zaciągnięty gdzieś z sieci.

Przygotowanie
Ciasto:

Do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę (nie musimy wykorzystać całej ilości) i połączyć składniki w gładką kulę, nie wygniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 45-60 minut do lodówki.

Nadzienie:

Porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. W misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem.
Formę na tartę o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski.
Na spód wyłożyć mieszankę wiórków kokosowych. Na wierzch wysypać porzeczki wymieszane z 5 łyżkami cukru. Ułożyć paski z ciasta. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać łyżką cukru. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. do 180 stopni C aby tarta za bardzo się nie zrumieniła.
Odpowiedz
#3
Żeberka posolic, podsmażyc na patelni do zrumienienia.
Na tłuszczu pozostałym po mięsie zeszklic lekko cebulę.
Miód wymieszac z ketchupem
Żeberka wyłozyc do naczynia żaroodpornego , na nie położyć cebulę i całośc zalac ketchupem z miodem.
Piec ok. 1,5 godz.

PYCHA!!!
Odpowiedz
#4
A robił ktoś kiedyś sushi? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Odpowiedz
#5
no pewnie! nie raz Oczko generalnie sushi to sztuka przyrządzania ryżu Oczko można zrobić sushi na słodko z bananem mango i serkiem a można też standardowe czyli rybne - domowo nnajłatwiej jest chyba zrobić z paluszkami krabowymi surimi albo łososiem - polecam do każdego dodawać serek philadelphia jest super ! Uśmiech


--
zdolność kredytowa
Odpowiedz
#6
Jakie przepisy, takie połączenie nowoczesności z tradycją proponujecie na świąteczny stół? Robicie w ogóle coś takiego?
Odpowiedz
#7
U mnie w domu panuje jeszcze tradycja i robimy tradycyjne 12 potraw. Nie dopuszczamy do siebie jeszcze nowoczesności.
Odpowiedz
#8
Ja również przygotowuję wigilię w sposób tradycyjny. Jeszcze nie dopuszczam do siebie nowoczesności, chociaż jak patrzę na swoje dzieci to na wigilię pewnie będą robić frytkiUśmiech
Odpowiedz
#9
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, najlepiej wyłowić go łyżką i włożyć bezpośrednio do gotowego sosu. Zachować około 4 - 5 łyżek wody z gotującego się makaronu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno starty czosnek i posiekaną chili lub chili w proszku. Podsmażyć kilkanaście sekund, włożyć rozdrobnione mięso, sos sojowy, sól i pieprz, oregano i cynamon jeśli używamy. Smażyć mieszając przez około 1 -2 minuty aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodać pomidory, oliwę i na większym ogniu gotować przez około 1 - 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron oraz około 4 łyżek wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzewać przez kilka sekund, odstawić z ognia. Posypać tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje.
Odpowiedz
#10
Żurek to mieszanka mąki żytniej i wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Można kupić bardzo dobry gotowy żurek w formie płynnej, w butelkach, praktycznie w każdym sklepie, ale warto kupić ekologiczny żurek np. w sklepie ze zdrową żywnością. Domowy żurek: do słoika wsypać mąkę żytnią (najlepiej zamówionej z młyna, dobrej jakości), wlać ciepłą przegotowaną wodę, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4 - 5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.
Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę, pora i natkę opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać suszone grzybki, 1 ząbek czosnku, listki laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier, kminek. Zagotować, dodać pętka kiełbasy i gotować pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Bulion odcedzić do czystego garnka, z warzyw zachować 1 marchewkę oraz kiełbasę.
Dodać wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek dajemy 1 szklankę, później można dodać więcej, do smaku). Dodać majeranek, zmielony pieprz, tarty chrzan i pozostały 1 ząbek czosnku (można go wcześniej uprażyć na patelence w łupince, przez około 15 minut na malutkim ogniu). Gotować na minimalnym ogniu przez około 2 minuty.
Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, połowę pokrojonej na plasterki ugotowanej kiełbasy (resztę można upiec) oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą.
Podawać z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem i opcjonalnie ze świeżym majerankiem. Żurek możemy podawać w chlebie.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Linki charytatywne:
Pajacyk
Dobryklik
Okruszek
Pusta Miska
Polskie serce
Reklama: Google