Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Danie jedno garnkowe
#1
Danie jedno garnkowe - proste, chyba każdy jest je wstanie zrobić.

Potrzebne na 1 lub 2 porcje:
  • 0.25 kg kartkówki wieprzowej
  • z 3 garści marchewki z groszkiem mrożonej (około 200 g)
  • 3 pieczarki
  • trochę moąki
  • woda
  • olej
  • albo przyprawa do kebabu i gyrosu albo sól, pieprz, mielony kminek, pieprz cayenne i pół cebuli

Sposób przegotowania:

Kroimy mięso w małą kostkę ok 2 cm. Marynujemy:
- albo przyprawą do kababu i gyrosa, dość sporo
- albo solą, pieprzem, mielony kminek, trochę i kroimy cebule w kostkę
Podsmażamy mięso na patelni z olejem z każdej strony, przez jakieś 2-3 min i zalewamy wodą tak żeby mięso było przykryte i nad nim była też woda, jakieś 0,5 L (jak robimy z cebulą to dodajemy). Gotujemy pod przykryciem od 45 min do 1 godziny, co jakiś czas sprawdzając poziom wody, by mięso cały czas było przykryte.
Dodajemy mrożony groszek z marchewką (zawsze mogą być świeże ewentualnie mogą się dłużej gotować) i pokrojone pieczarki. Gotujemy całość 10 min lub do odparowania całej prawie całej wody.
Dodajemy trochę mąki. Podczas dodawania mieszamy cały czas w miejscu gdzie dodajemy mąkę. Robimy coś w rodzaju zasmażki.
Na koniec dodajemy ser, najlepiej starty (i jak robiliśmy z cebulą, pieprz cayenne).
Mieszamy i podajemy.

Można ewentualnie nie dodawać mąki lub więcej wody i powinniśmy uzyskać coś w rodzaju sosu do makaronu, kaszy lub ryżu. Makaron można nawet ugotować z tym tylko dolać więcej wody i najlepiej w tedy kiedy dodajemy warzywa by się nie rozgotowały albo makaron.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Linki charytatywne:
Pajacyk
Dobryklik
Okruszek
Pusta Miska
Polskie serce
Reklama: Google